Πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Λονδίνο: Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων την ημέρα συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος κατά 50%, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φασόλια, τα καρότα, το καλαμπόκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή έχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες 2.200 ατόμων (532 καρκινοπαθείς και 1.700 ελεύθεροι νόσου) και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πέντε μερίδων ημερησίως (ή εννέα φρούτων ή λαχανικών) από τα προαναφερόμενα φρούτα και λαχανικά μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο.
Τα ωμά λαχανικά διαπιστώθηκε ότι παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τα μαγειρεμένα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από τροφές που συχνά καταναλώνονται μαζί με τα λαχανικά.
Όπως εξηγεί η Δρ Ελίζαμπεθ Χολλι, «ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι εξίσου συχνός με τον καρκίνο του μαστού ή των πνευμόνων, και η διάγνωση και θεραπεία του είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η διαπίστωση ότι απλές καθημερινές συνήθειες μπορεί να προστατεύουν τον άνθρωπο από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι ένας απλός και πρακτικός τρόπος μείωσης της συχνότητάς του».
health.in.gr