TO SKORDO BOTHAEI SOBARA THN YGEIA

Το πρώτο οργανωμένο θεραπευτικό κέντρο της Ευρώπης

TO SKORDO BOTHAEI SOBARA THN YGEIA

Postby admin » Tue Jan 31, 2006 2:09 pm

Tο «μαγικό» allium sativum,κοινώς σκόρδο

ImageAν το φυτέψετε κοντά στις τριανταφυλλιές σας, θα τις προστατεύει από τα έντομα. Aν το καταναλώσετε δεν θα σας προστατέψει μόνο από την υπέρταση -ιδιότητα σχετικά γνωστή- αλλά και από το άσθμα.Tο «μαγικό» σκόρδο έχει χιλιάδες ιδιότητες, γνωστές ήδη από την αρχαιότητα.Το 1971, μία επιστημονική αποστολή, υποστηριζόμενη από την UNESCO, ανακάλυψε στα χαλάσματα ενός αρχαίου θιβετιανού μοναστηριού τη συνταγή ενός παλαιού κινέζικου γιατρικού, γραμμένη πάνω σε πήλινες πλάκες ηλικίας 5.000 χρόνων.
Iσως είναι αυτή η παλαιότερη αναφορά στις ιδιότητες του σκόρδου. Αλλά και οι άλλοι πολιτισμοί έχουν να δώσουν αρκετά δείγματα για τη γνώση τους γύρω από τις ιδιότητές του. Οι Αιγύπτιοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και έδιναν καθημερινά μία σκελίδα σκόρδο -σαν τονωτικό- στους εργάτες που έχτιζαν τις πυραμίδες. Οι αρχαίοι Eλληνες το έδιναν για τους ίδιους λόγους στους αθλητές των Ολυμπιακών Aγώνων. Οι Ρωμαίοι, όταν γεννιούνταν τα παιδιά, έτριβαν τα χείλη τους με σκόρδο για να τα απολυμάνουν. Φτάσαμε έτσι στα 1858, που και η σύγχρονη Iατρική με τον Pasteur, αναγνωρίζει τις αντιβιοτικές ιδιότητες του σκόρδου
Aγαπάει τον ήλιο και «αντιπαθεί» την υγρασία
Η καταγωγή του είναι από την Κεντρική Ασία, όπου και το βρίσκουμε αυτοφυές.. Είναι ετήσιο βολβώδες φυτό, με άσπρα άνθη. Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη, αρκεί να μην είναι πολύ βαριά και να μην έχουν υπερβολική υγρασία. Προτιμά όμως τα αφράτα και πλούσια σε οργανική ουσία. Στα βαριά εδάφη παράγει μικρά κεφάλια. Και στα πολύ υγρά, σαπίζει. Iδανικό περιβάλλον του είναι τα εύκρατα κλίματα με περιόδους μεγάλης ηλιοφάνειας.
Αναπαράγεται: με τις σκελίδες του αλλά και με σπόρο - σε αυτήν την περίπτωση θα πάρουμε παραγωγή ύστερα από 2 χρόνια.Για αναπαραγωγή είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε τις εξωτερικές σκελίδες, οι οποίες, επειδή είναι μεγαλύτερες, έχουν αφ' ενός καλύτερη φυτρωτικότητα και αφ' ετέρου από έρευνες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί ότι δίνουν κεφάλια μεγαλύτερου βάρους (χρησιμοποιώντας σκελίδες 0,6 γραμμαρίων παίρνουμε κεφάλια 12 - 13 γραμμαρίων, ενώ χρησιμοποιώντας σκελίδες 2,2 γραμμαρίων τα κεφάλια φθάνουν τα 20 -21 γραμμάρια).Φυτεύεται σε βάθος 5 cm και σε αποστάσεις 10x30 cm, αν θέλουμε να παράγουμε κεφάλια ή 15x5 αν θέλουμε παραγωγή χλωρού.Οι εποχές φύτευσης είναι από τον Οκτώβριο έως το Νοέμβριο ή από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο. Συγκομίζεται 7 - 8 μήνες μετά τη φύτευσή του. Οι φθινοπωρινές φυτεύσεις συγκομίζονται την άνοιξη, ενώ οι χειμερινές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Aρωματίζει στην κουζίνα
Η χρήση του ως αρωματικού στη μεσογειακή κουζίνα είναι γνωστή. Χρησιμοποιούνται οι σκελίδες του ως έχουν, αποξηραμένες ή και σε σκόνη.Μπορούμε επίσης να αρωματίσουμε ελαιόλαδο, βάζοντας σε ένα μπουκάλι ποσότητα -ανάλογη με το πόσο έντονο θέλουμε να είναι το άρωμά του- ψιλοτεμαχισμένων σκελίδων σκόρδου (οι εξωτερικές είναι πιο καυτερές) και να το αφήσουμε σε σκοτεινό μέρος για 20 - 30 ημέρες. Φιλτράροντας το μετά, έχουμε ένα λάδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσουμε ζυμαρικά, σούπες, σαλάτες, ψωμί κ.λπ.Μπορεί να καταναλωθεί και χλωρό, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η δημιουργία του βολβού.Αντίδοτο για τη χαρακτηριστική οσμή του δεν υπάρχει, μπορούμε όμως να μετριάσουμε την έντασή της μασώντας μετά την κατανάλωσή του μαϊντανό, δυόσμο, σπόρους γλυκάνισου ή μερικούς κόκκους καφέ
Φροντίζει την υγεία ανθρώπων και φυτών
Οι θεραπευτικές ιδιότητες που του αποδίδει η παραδοσιακή Iατρική είναι πολλές. Χρησιμοποιείται για τους ρευματικούς πόνους, για την αρτηριοσκλήρωση, για τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα, για τα κρυολογήματα, για το άσθμα, για την υπέρταση, σαν αλοιφή για τις πληγές κ.λπ. Αυτό που είναι, όμως, λιγότερο γνωστό είναι η χρήση του ως ιδιοσκευάσματος στην προστασία των καλλιεργειών μας.Μάλιστα, σε κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ κυκλοφορούν και εμπορικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται σαν εντομοαπωθητικά.
Το υδάτινο εκχύλισμά του (75 gr αλεσμένοι βολβοί σε 10 λίτρα νερό), με απ' ευθείας ψεκασμούς στα φυτά, λειτουργεί ως προληπτικό μέσο εναντίον βακτηρίων, μυκήτων, αλλά και για μεγάλο αριθμό εντόμων. Η συγκαλλιέργεια με φράουλες και τριανταφυλλιές απομακρύνει μεγάλο αριθμό εντόμων.Η φύτευσή του σε θερμοκήπια ανάμεσα σε ντομάτες μειώνει κατά πολύ το πρόβλημα των νηματωδών. Κάτω από μεγάλα οπωροφόρα δένδρα έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα ως εντομοαπωθητικό. Οι ιδιότητες του σκόρδου είναι πολλές. Θα άξιζε τον κόπο οι ερευνητές να του δώσουν περισσότερη προσοχή. ίσως να κρύβει λύσεις σε πολλά προβλήματά μας.
TOY HΛIA KANTAPOY Οικοτοπία της Καθημερινής
admin
Site Admin
 
Posts: 740
Joined: Thu Jul 21, 2005 6:38 am

Return to Ασκληπιείο Τρίκκης

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron