Σεπτέμβριος 1920, μήνας πολιτικών και συνδικαλιστικών εξελίξεων που διαμόρφωσαν το Εργατικό Κίνημα στην Ελλάδα
Τον Σεπτέμβρη 1920 στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, (στον Πειραιά των προσκείμενων βενιζελικών συνδικαλιστικών σωματείων και στη Αθήνα των μελών και των προσκείμενων συνδικαλιστών του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος), παίρνοντας μέρος 137 σωματεία με 54.000 μέλη, ο αριθμός των εργατών (1920) ήταν γύρω στις 104. -194 000).
Οι απεργίες των εργατών σ΄ολόκληρη τη Θεσσαλία σε ημερήσια διάταξη
Μετά τη ρήξη της συνδικαλιστικής ηγεσίας και το 2ο Συνέδριο, του ΣΕΚΕ(μετά την αλλαγή του ονόματος τον Απρίλη το 1920 σε ΣΕΚΕ)(Κομμουνιστικό), η κυβέρνηση Βενιζέλου στράφηκε εναντίον όσων αγροτών και εργατών δεν ακολουθούσαν την κυβερνητική πολιτική, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο, επιστρατεύοντας εργάτες, ασκώντας πρωτοφανή λογοκρισία και χτυπώντας με κάθε τρόπο και μέσο το κίνημα των ανεξάρτητων συνδικαλιστικών σωματείων, των πολιτικοποιημένων εργατών, αγροτών και επαγγελματοσυντεχνιών.
Άγριο ξύλο στους φαντάρους…
Το κύμα των τρομοκρατικών διώξεων δεν έκαμψαν το ηθικό των εργατών, αντίθετα μάλιστα, έσπρωξαν τους εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες προς τις σοσιαλιστικές οργανώσεις και ομίλους. Λόγω και των συνεχών πολέμων, καθώς οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης είχαν πενταπλασιαστεί (1914 -20) ή υπήρχαν μόνο στη μαύρη αγορά. Την ίδια ώρα που οι εργάτες δούλευαν 10ωρο ή 12ωρο κάτω από σκληρές συνθήκες.
Εξόριστοι φτιάχνουν τη σκηνή τους
Η κυβέρνηση, αντί να στραφεί προς τις αντεργατικές συνθήκες λειτουργίας των εργοστασίων, εξόριζε τους αντικυβερνητικούς συνδικαλιστές, σπρώχνοντας, ενόψει των εκλογών τη ΚΕ του Κόμματος ΣΕΚΕ(Κομμουνιστικό),σε σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου με θέμα: Η ταχτική του Κόμματος στις προσεχείς εκλογές.
Το σήμα του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος(ΣΕΚΕ)
Στις 16-19 Σεπτεμβρίου (29 Σεπτέμβρη – 2 Οκτώβρη 1920) πραγματοποιήθηκε το Έκτακτο Εκλογικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ και κατέληξε στην αυτοτελή κάθοδο στις εκλογές, στην επιλογή 23 υποψήφιων βουλευτών και κατάρτιση εκλογικού προγράμματος. Τάχθηκε κατά της μικρασιατικής εκστρατείας, εκτιμώντας ότι εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα των ξένων με τη σημαία της Αντάντ και αποφάσισε να διορθώσει τη θέση στο αγροτικό ζήτημα, αποφασίζοντας την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.
Πανεργατική Ένωσις Εργατών Τρικάλων
Στο 2ο Συνέδριο συμμετείχαν και εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις από τα Τρίκαλα, όπως ο πρόεδρος της Πανεργατικής Ένωσης Τρικάλων, εκπρόσωποι των Ηλεκτροτεχνιτών, των Ραπτεργατών, των Σιγαροποιών και των Καπνεργατών μετά το διαχωρισμό τους από τα κυβερνητικά βενιζελικά σωματεία-σφραγίδες τα περισσότερα, τα οποία μετά τις εκλογές (1 Νοεμβρίου 1920) και την ήττα του Βενιζέλου άρχισαν να διαλύονται.
ΠΗΓΗ & ΦΩΤΟ: «Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ. Τρίκαλα, 2 Φεβρουαρίου 1925, το χρονικό μιας αιματοβαμμένης Εντολής» Βασ. Πάνου. Σελ. 416. Εκδόσεις «Αγαπώ την Πόλιν».