Ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει τις ρίζες του από πολύ παλιά
Όπως τα πολλαπλά κρούσματα βιαιοπραγιών εναντίον δημοσίων υπαλλήλων των φορολογικών αρχών τον τελευταίο καιρό.
Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους εμφανίστηκαν και τα πρώτα κρούσματα εναντίον των φοροεισπρακτόρων και εντείνονταν κάθε φορά σε περιόδους κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και χρεοκοπία της χώρας με την επιβολή έκτακτων φόρων.
Το κυνήγι των έκτακτων φόρων έπληττε τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη, σε κάθε περίοδο χρεοκοπίας, και πολλοί φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το καθημερνό πιάτο στο τραπέζι τους και τις άλλες ανάγκες που τυχόν είχαν, κατέφευγαν στην φοροπαρανομία, αναπτύσσοντας μια μαύρη αγορά υπηρεσιών και εμπορικών συναλλαγών.
Το κράτος με τη σειρά του απαντούσε, για να μαζέψει φόρους, με συνεχείς ελέγχους για την πάταξη της φοροπαρανομίας και της μαύρης αγοράς, όχι στους έχοντες μεγάλα εισοδήματα, εκεί αδυνατούσε να εισπράξει οτιδήποτε, αλλά στους φτωχούς και στη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Με αποτέλεσμα, ο συνεχής φοροέλεγχος να γίνει το κόκκινο πανί που εξαγρίωνε κάθε φορολογούμενο, φτάνοντας σε απίστευτες βιαιοπραγίες εναντίον των φοροεισπρακτόρων.
Την περίοδο του Μεσοπολέμου, αγρότες κάτοικοι της Φαρκαδόνας, (αγροτική κωμόπολη των Τρικάλων), όταν οι φοροεισπράκτορες πήγαν να τους κατάσχουν πρόβατα, γίδια, αγελάδες ακόμη και κότες για καθυστερημένους φόρους, τους πήραν με τα παλούκια και τους χωροφύλακες που τους συνόδευαν.
Φορολογικά κρούσματα, σαν τα πατούνια της ηλικιωμένης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη κι άλλων ψιλικατζήδων της αγοράς και τα τελευταία κρούσματα βιαιοπραγιών εναντίον υπαλλήλων των φορολογικών αρχών αντιμετωπίζονται μόνο με δραστική κοπή όλων των παράλογων, έκτακτων και παράνομων φόρων(ορισμένοι έκτακτοι φόροι αντίκεινται στο Σύνταγμα της Ελλάδας), αλλά και με τη μείωση της φορολογίας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, στραγγαλίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
1ον.Φόρος επιτηδεύματος. Για να ανοίξεις μια επιχείρηση, για παράδειγμα ένα ψιλικατζίδικο ή πάγκο στη λαϊκή, ο φόρος επιτηδεύματος είναι ίσος με τον μεγαλέμπορα και φόρος επιτηδεύματος για τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ακόμη- σε άλλα χρεοκοπημένα κράτη τους πληρώνουν για να ανοίξουν επιχειρήσεις-2ον. Προπληρωμή φόρων, πρωτάκουστο σ΄όλη τη οικουμένη.
Φόροι που έχουν μόνο την έννοια της ποινής εκτέλεσης, ενός μέλους-κράτους της Ε.Ε. για να παραδειγματιστούν τα άλλα μέλη.
Η ηγεσία της Ε.Ε. (Γερμανία-Γαλλία-Ιταλία) διάλεξε για εκτέλεση ένα μέλος της Ε.Ε. που ποτέ και σε καμιά παγκόσμια διαμάχη δεν ήταν σύμμαχος με την Γερμανία. Η Γερμανία δεν είχε να χάσει τίποτα από την εκτέλεση της Ελλάδας, απεναντίας, της έδινε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Έξω από την Ε.Ε. ή στον τοίχο στα πέντε μέτρα. Είχαν όμως να χάσουν η Γαλλία και η Ιταλία, για αυτό και συναίνεσαν στο έγκλημα και στην εκτέλεση της Ελλάδας, επιβάλλοντας μια οικονομική Κατοχή στη Ελλάδα).
Σε κάθε Κατοχή αναπτύσσονταν και φούντωνε ο Μαυραγοριτισμός, στην Ελλάδα στον οποίο εμπλέκονταν κρατούντες και μεγαλοπαράγοντες. Αγόραζαν πάμφθηνα, ακίνητες και κινητές περιουσίες και αγαθά και τις πωλούσαν πανάκριβα και έφτιαχναν ύστερα νόμους φοροαπαλλαγών για να κτίσουν τα νέα ακίνητά τους.
Στον Μεσοπόλεμο, επί Γαλλοκρατίας στην Ελλάδα ο μαυρογοριτισμός είχε φτάσει στα ύψη, μεγάλο πάρτι, από μεγαλοπαράγοντες και πολιτικούς και των δύο παρατάξεων, της βενιζελικής(φιλελευθέρων) και της αντιβενιζελικής(μοναρχικής) και ο τύπος και οι αρχές της εποχής ασχολούνταν με τον Αγιάννη των Τρικάλων που το καρβέλι του είχε 5 δράμια λιγότερο και τον αγρότη από το Φλαμούλι (αγροτικό προάστιο των Τρικάλων) που έκρυβε λίγα φασόλια και καλαμπόκι στον γκαζοτενεκέ του για να βγάλει τον χειμώνα.
Φοροπαράνομοι της μαύρης αγοράς και υπηρεσιών υπάρχουν και σε περιόδους οικονομικής ευημερίας, φορολογικοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται, με το πόθεν έσχες βρίσκεις τους πάντες, τους μεγάλους φοροδιαφυγόντες και όχι ο πωλών τα πατούνια της γιαγιάς ή και άλλα επαγγέλματα που είναι ως προς το ζην μόνο, και άντε να φτιάξει, ο μη φορολογούμενος, και ένα σπίτι ακόμη, γιατί το κράτος τον θέλει να κοιμάται κάτω από τα αστέρια και έπειτα του ζητάει να πληρώνει ενοίκιο(ΕΝΦΙΑ)- στον Δήμο να πληρώνει το νερό και το χέσιμο και άλλους φόρους-Στη ΔΕΗ το ρεύμα και διπλάσιους φόρους από το ρεύμα).
Η έννοια των φόρων είναι για τους κατέχοντες. Για τους μη έχοντες σημαίνει υποδούλωση ενός κράτους και μιας πόλης.