12 ΧΡΟΝΙΑ «ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ»
Γιορτή Αγάπης για το περιβάλλον
Μια ιδιαίτερη παρέμβαση η οποία και πάλι θα τη χαρακτηρίσουμε πρωτοποριακή ήταν το «Φεστιβάλ Νερού». Μια εκδήλωση που θέλαμε να αναδείξουμε τη σύνδεση των Τρικάλων με το υγρό στοιχείο της, τα ποτάμια της, τα οποία διασχίζουν και περιβάλουν ολόκληρη τη πόλη και τη ρύπανσή τους που έχουν υποστεί από τις αρχές του 20ο αιώνα.
Μεγάλη παραγωγή, την οποία τη δημιουργήσαμε εθελοντικά για το στήσιμό της, με φίλους της κίνησης και την παρουσία τους στις ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Η παρέμβασή μας ευαισθητοποίησε τη κοινή γνώμη με το στήσιμο των περιπτέρων, τα οποία παρουσίαζαν εικόνες και φωτογραφικό υλικό από τη ρύπανση των ποταμών, την κακοποίηση των ζώων, δράσεις των φίλων των ποδηλάτων, φυσικές ομορφιές του ορεινού όγκου που είχαν υποστεί καταστροφές από αλόγιστες παρεμβάσεις, εικόνες από παλιά εγκαταλελειμμένα παραδοσιακά γεφύρια και νερόμυλους, φωτογραφικό υλικό της καταστροφικής πλημμύρας των Τρικάλων, παλιές βρύσες των Τρικάλων, εικόνες εγκατάλειψης των αρχαιολογικών ευρημάτων της αρχαίας Τρίκκης, του Ασκληπιού και του Ασκληπιείου, έκθεση βιβλίων τοπικού ενδιαφέροντος, έκθεση εναλλακτικών δραστηριοτήτων των ποταμών(ψάρεμα κ. ά), έκθεση έργων Τρικαλινών καλλιτεχνών, κινηματογραφικές προβολές και σλάιτς για τις συνέπειες της ρύπανσης των ποταμών και του φυσικού πλούτου της περιοχής κ.ά. Ο βροχερός καιρός δε βοήθησε τις δυο τελευταίες μέρες να πραγματοποιήσουμε τις μουσικές εκδηλώσεις με τοπικούς παραδοσιακούς καλλιτέχνες.
Από τη συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ από τους συμμετέχοντες που στήριξαν την Εκδήλωση. Νίκος Σαλέπης, Σωτήρης Γοργογέτας, Βασίλης Πάνος, Σωτήρης Τόγελος
Πιο αναλυτικά
Την πρώτη μέρα δόθηκε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ για τους σκοπούς και τους στόχους της εκδήλωσης, τη δεύτερη μέρα έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων (100-150) της καταστροφικής πλημμύρας το 1907 του Ληθαίου ποταμού που κατέστρεψε τα ¾ των σπιτιών της πόλης και προσφώνηση του Δημάρχου του Δήμου Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλου. Η έκθεση είχε διάρκεια τέσσερις μέρες και έκλεισε μ΄ ένα συμβολικό άναμμα κεριών “Μ΄ένα κερί στο χέρι” για την καταστροφή των ποταμών, νερών και πηγών και για τις ζωές που χάνονται κάθε χρόνο στις θάλασσες, στους ποταμούς και στις πλημμύρες σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
Στα περίπτερα του φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν πολλά ειδικά αφιερώματα με φωτογραφικό υλικό που έχουν σχέση με την ιστορική μνήμη των Τρικάλων, ο Νεκτάριος Κατσόγιαννος μας ταξίδεψε μέσα από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο και τα βιβλία του για να δούμε την ιστορία του πόσιμου νερού στα Τρίκαλα.
Πλατεία. Ηρώων Πολυτεχνείου που πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Νερού
Οι φίλοι του Ποδηλάτου μας ταξίδεψαν στο παρελθόν με εικόνες των πρώτων ποδηλατιστών, τότε που η αγορά ενός ποδηλάτου ήταν ταυτόσημη με την αγορά ενός αυτοκινήτου. Σκηνές και εικόνες που μας θύμισαν μια άλλη πόλη που όλοι αγαπήσαμε.
Ο Σύλλογος ΠΙΝΔΟΣ για τη διάσωση των ορεινών δρυμών και ο Λαογραφικός και Μορφωτικός Σύλλογος Γαρδικίου με τον φωτογραφικό φακό του Σωτήρη Γοργογέτας μας ξενάγησε στα πανέμορφα πέτρινα γεφύρια, τις νεροσυρμές, τις πηγές και άλλα φυσικά μνημεία του νομού Τρικάλων. Μια διαδρομή που μας έβαλε μπροστά στις τεράστιες ευθύνες που πρέπει να επωμιστούμε όλοι μας για να προστατέψουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο και να τον αναπτύξουμε όσο μπορούμε καλύτερα.
Κεντρική γέφυρα Τρικάλων
Ο Στέλιος Βάσκος μας οδήγησε σε μια πρωτότυπη ποδηλατοπορεία με οδηγό την ιστορία ενός παγκόσμιου πρωταθλητή και την ιστορία του ποδηλάτου με τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ Αθλητικό Ποδηλατικό Σύλλογο και μια σπάνια συλλογή από ποδήλατα που έγραψαν ιστορία στη πόλη μας και πολλά άλλα που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μικροί μας φίλοι επισκέπτες του φεστιβάλ από τον πανελλήνιο πρωταθλητή της ποδηλασίας μας.
Ο Νίκος Σαλέπης με τη φωτογραφική του μηχανή μας έδειξε το αναξιοποίητο πλούτο των ποταμών, αφήνοντάς τον να καταστρέφεται και μας ταρακούνησε προβάλλοντας αποκαλυπτικά, σλάιτς, υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι καιρός πλέον να ανησυχούμε για τη μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή και να ασχοληθούμε με τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρουν οι ποταμοί μας, όπως την ομορφιά του ψαρέματος και πολλά άλλα όταν ο καθένας μας κάνει πραγματικό φίλο το ποτάμι.
“Με ένα κερί στο χέρι” με φίλους από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Τρικάλων).
Η Κίνηση “Αγαπώ την Πόλιν” πρόβαλε εικόνες από την καταστροφική πλημμύρα των Τρικάλων το 1907 με τον φακό του Βασίλη Πάνου. Μια περιβαλλοντολογική καταστροφή που συνέβη από τον πλημμυρισμένο Ληθαίο και προκλήθηκε από την αλόγιστη παρέμβαση των ανθρώπων, η οποία και σήμερα συνεχίζεται σε πολλούς ποταμούς των Τρικάλων. Η ρύπανση και οι ανεξέλεγκτες χωματερές και επιχωματώσεις στενεύουν επικίνδυνα το ρου των ποταμών και αν δεν προσέξουμε ο κίνδυνος μιας καταστροφικής πλημμύρας είναι και πάλι πολύ μεγάλος.
Στην έκθεση εκτέθηκαν φωτογραφίες και έργα τέχνης από τους Τρικαλινούς δημιουργούς των Τρικάλων με θέματα παρμένα από τη φύση και φωτογραφικό υλικό από τη Φωτογραφική Λέσχη καθώς και ενημερωτικό υλικό, κ.ά..
Αφίσα της εκδήλωσης
Ένα μέρος των εξόδων μας των στήριξαν μικρές επιχειρήσεις των Τρικάλων. Το κόστος ενός επόμενου φεστιβάλ νερού που θα έπρεπε να ήταν καλύτερο απαιτούσε κόστος που οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνονται εύκολα ή γίνονται πολύ απαιτητικές για οτιδήποτε.
Ωστόσο το φεστιβάλ νερού άνοιξε το δρόμο και την όρεξη και σε άλλους φορείς των Τρικάλων να τολμήσουν να κάνουν πρωτότυπες, ουσιώδεις και δημιουργικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις για το περιβάλλον και τον υδάτινο πλούτο των ποταμών. Κίνησε το ενδιαφέρον να δημιουργηθούν φιλοζωικοί σύλλογοι και άλλες κινήσεις για την προστασία της ιστορικής μνήμης των Τρικάλων και για πρώτη φορά εκδηλώθηκαν έμπρακτα κάποιες πρωτοβουλίες για τον περιβαλλοντολογικό πλούτο της περιοχής, τη διάσωση και την ανάδειξή του και το ενδιαφέρον προστασίας του Ληθαίου.
Στο 1ο Φεστιβάλ Νερού συμμετείχαν
1)ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ Για τη προστασία των Ποταμών, Πηγών και Νερών.
2)ΠΕΖΗ για τα Δικαιώματα των Πεζών.
3)ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ για τη Διάσωση των Ψαρότοπων Ν. Τρικάλων.
4)ΚΙΒΩΤΟΣ. Οικολογική Ομάδα Περιβάλλοντος.
5) ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Τρικαλινών Δημιουργών.
6) ΠΕΛΑΡΓΟΣ Ομάδα για τη σωτηρία των Υγρότοπων.
7)ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Τρικάλων.
8) ΠΙΝΔΟΣ. Λάτρεις των Ορεινών Δρυμών Τρικάλων.
9)ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
10).ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Για την Προστασία των ζώων.
11).ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ. Για την Πόλη, τον Πολίτη και τον Πολιτισμό.
12)ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος.
13)ΑΣΚΛΗΠΙΙΑΔΕΣ Πρωτοβουλία για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης στήριξαν τις εκδηλώσεις για το περιβάλλον του 1ου Φεστιβαλ Νερού
14). Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλομανδρίου.
15). Ομάδα ερασιτεχνών ψαράδων Τρικάλων.
16). Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Καρδίτσας «Ν. Πλαστήρας»
17). Σ.Ο.Χ.Τ. Σύλλογος Ορειβασίας χιονοδρομίας Τρικάλων.
18). Φίλοι του Κόζιακα.
19).Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Τρικάλων).
20).Μέλη του Φωτογραφικού εργαστηρίου του Π.Ο.Δ.Τρικάλων
Η εκδήλωση-Γιορτή Αγάπης για το Περιβάλλον πραγματοποιήθηκε: Στις 2-5 Ιουνίου του 2008. Στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Ώρες Λειτουργίας 10η π.μ.έως 2.00 μ.μ. & 7 μ.μ έως 10 μ.μ.