Την Άνοιξη του 1937 πριν ανθίσουν οι αμυγδαλιές
Πολλοί Τρικαλινοί την άνοιξη του 1937 δοκίμασαν τα νέα “φάρμακα” καταστολής, τα οποία ήταν απαραίτητα για να μην ενοχλούνται οι «προστάτες» από τους άναρχους και ανυπότακτους πολίτες αυτής της μικρής χώρας των Βαλκανίων, οποίοι δεν εννοούσαν να εκπολιτιστούν ύστερα από 150 χρόνια αναμόρφωσης, σύμφωνα πάντα με τα στάνταρ των ανθρωπολόγων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, οι οποίοι είχαν αποφανθεί ότι έφταιγε για την παρατεταμένη αναρχία τους το επίμηκες κρανίο τους.
Μεσούσης της δικτατορίας του Μεταξά, η οποία ήταν μια περίοδος «θεραπευτικού γύψου» που γνώρισε η Ελλάδα πολλές φορές και τον χρησιμοποιούσαν οι «προστάτες» πάντα, όταν ετοίμαζαν τις νέες τους πολεμικές επιχειρήσεις για την κατάκτηση των νέων πετρελαιοφόρων περιοχών.
Η “νέα γενιά” του Ι. Μεταξά χαιρετά κατά τα πρότυπα του φασιστικού ιταλικού κόμματος του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ.
Η “θεραπευτική αγωγή” από εκείνη την άνοιξη του 1937 άρχισε να γίνεται ανάλογα με την περίπτωση του «ασθενούς».
Με το πρώτο μπουμπούκιασμα των δέντρων άρχισε η εφαρμογή της προληπτικής “αναμόρφωσης” των νέων, κάτω των 16 χρόνων, οι οποίοι δεν έπρεπε να κυκλοφορούν πέραν της 10ης νυχτερινής και ιδιαίτερα οι μαθητές, οι οποίοι χωρίς καμιά επιτήρηση δημιουργούσε κινδύνους παρεκτροπής προς διάφορες «κακές συνήθειες», όπως σημείωνε αρθρογράφος τοπικής εφημερίδας μόλις ετέθη το διάταγμα σε εφαρμογή.
Για τους «ασθενείς» με βαριές παθήσεις, οι οποίοι είχαν παρασυρθεί από “πολιτικάς δοξασίας” πέραν των νομιμοφρόνων ιδεών τους χορηγούσαν ρετσινόλαδον και τους υποχρέωναν να κάνουν την παρακάτω δήλωση μετάνοιας.
ΔΗΛΩΣΙΣ
Δηλώ απροκαλύπτως ο υπογεγραμμένος Η. Ν. Κ ότι εκ πλάνης ηκολούθησα τα αρχάς του Παλαικού Μετώπου, δι΄ήν αιτίαν εχαρακτηρίσθην ως κομμουνιστής. Ήδη δηλώ ότι προ πολλού ανήκω εις την νομιμόφρονα τάξιν, απαρνηθείς τελείως τας προγενεστέρας πολιτικάς δοξασίας μου και αναγνωρίζω ως αρχηγόν μου τον Εθνικόν Κυβερνήτη Κύριον Ιωάννην Μεταξά και το νόμιμον καθεστώς. Την δήλωσίν μου ταύτην κάμνω εξ ιδίας θελήσεως αναγνωρίζων την Πλάνην μου. Μάρτιος 1937
Όσοι «ασθενείς» δεν έκαναν δήλωση, εκτοπίζονταν σε ειδικότερα σωφρονιστικά “θεραπευτήρια”, τα οποία ήταν διάσπαρτα σε ερημονήσια του Αιγαίου. Η θεραπευτική αγωγή μεσοπέλαγα απαιτούσε πιο βαριά «φάρμακα» και όσοι τα δοκίμαζαν, πολλοί δεν άντεχαν και υπέγραφαν τη “δήλωση μετάνοιας” για να γλυτώσουν τη βάσανο των “θεραπευτικών μέσων”.
Εκτοπισμένοι αριστεροί στην Ακροναυπλία, οι οποίοι έγιναν γνωστοί περισσότερο γιατί άντεξαν στους πόνους και σπάνια υπέγραφαν την παραπάνω δήλωση.
Στην μακρινή Ισπανία μαίνονταν ο πόλεμος μεταξύ των εθνικιστών φασιστών και των αντιφασιστών δημοκρατικών. Εθελοντές από όλο τον κόσμο έτρεχαν να ταχθούν στο πλευρό των δημοκρατικών μαχητών.
Πολωνοί εθελοντές στο πλευρό των δημοκρατικών
Ο Χίτλερ ετοίμαζε στη Γερμανία το πογκρόμ των Εβραίων. Ο Μουσολίνι στην Αιθιοπία άρχισε να εκπολιτίζει και να αποδεκατίζει τους Αιθίοπες με τη χρήση αερίου μουστάρδας. Και μέσα σ΄όλα αυτά ο βασιλιάς της Ιταλίας θυμήθηκε να στείλει ένα μικρό δωράκι στον Ι. Μεταξά, τα γνωστά διάσημα του μεγαλόσταυρου του τάγματος του Αγίου Μαυρικίου και Λαζάρου.
Η καταδίωξη των Εβραίων, κορυφώθηκε με το νυχτερινό πογκρόμ της 9 Νοεμβρίου 1938, που αποκαλείται Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht) και διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου. Τότε ο Υπουργός Προπαγάνδας Γκέμπελς οργάνωσε, με διαταγή του Χίτλερ, βίαια επεισόδια, με στόχο τις εβραϊκές κοινότητες και συναγωγές, οι οποίες πυρπολήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσημα, τα επεισόδια αυτά θα παρουσιαστούν ως «αυθόρμητο ξέσπασμα της λαϊκής οργής» κατά των Εβραίων.
Με τις ευλογίες των καθολικών Αγίων τα “θεραπευτικά” μέτρα του Ι. Μετάξα “αγίασαν” και γινόταν δεκτά μετά φανών, ψαλμών και μεγάλων επευφημιών από τους κοινοτάρχες Τρικαλινών χωριών που έσπευδαν να υμνήσουν το νέο πεφωτισμένο δικτατορικό καθεστώς.
Σύμφωνα με τα νέα “θεραπευτικά” μέτρα οι μαθητές και οι μαθήτριες έπρεπε να φορούν όλες και όλοι ομοιόμορφες ενδυμασίες. Τα καταστήματα να φέρουν τη φωτογραφία του κυβερνήτη αναρτημένη σε επιφανές σημείο. Τις σημαίες να τις αναρτούν στο σπίτι τους όλοι κατά τις ημέρες των εθνικών εορτών και άλλα ψυχοεθνικιστικά σωτήρια τραγελαφικά «φάρμακα» καταστολής και θεραπείας των “ασθενών”.
Τη δόξα των Ιταλών και Γερμανών φασιστών ζήλεψε και ο Ι. Μεταξάς. Ασκεπής σε στάση προσοχής στις σκάλες της Παλαιάς Βουλής με τους παριστάμενους να του αποδίδουν τον φασιστικό χαιρετισμό.
Φόροι είχαν μπει και στα γαϊδούρια και το ΤΟΠΙΑΤΙΚΟ ήταν ένας νέος φόρος σαν το ΕΝΦΙΑ. Οι καπνοκαλλιέργειες είχαν απαγορευτεί από τους ειδικούς των Βρυξελλών, εκείνης της εποχής, και έστειλαν νέο φιρμάνι στους αγρότες να αρχίσουν τις βαμβακοκαλλιέργειες. Οι αγρότες καταχρεωμένοι οι περισσότεροι και οι δίκες αφορούσαν κατασχέσεις μόνο, άντε και για κανένα ξύλο που έπεφτε στους εισπράκτορες που έσπευδαν να κατασχέσουν τα πρόβατα, τα γίδια και άλλα βοοειδή από τους τσοπάνηδες.
Τα μαθητικά συσσίτια είχαν επιβληθεί σ΄όλη την Ελλάδα και τα χρηματοδοτούσαν φιλανθρωπικά σωματεία και επιχειρήσεις. Η καταναγκαστική εργασία άρχισε να γίνεται σιγά-σιγά υποχρεωτική στα χωριά των Τρικάλων για τη διάνοιξη χαντακιών, κατασκευή δρόμων και άλλα έργα μετατρέποντας όλη τη Ελλάδα σ΄ένα απέραντο στρατόπεδο Γκούλαγκ.
Αξιωματούχοι της ελλαδικής εκκλησίας (πολλοί εξ αυτών)πάντα παρών και πρώτοι στις φιέστες και στις ορκωμοσίες δικτατορικών καθεστώτων.
Πολλοί Τρικαλινοί, μπαίνοντας η άνοιξη και πριν ακόμη ανθίσουν οι αμυγδαλιές τα οικονομικά τους ήταν σε κακά χάλια. Οι πιο πολλοί χρωστούσαν στο δημόσιο και όδευαν προς τις φυλακές για τα απλήρωτα χρέη τους, αλλά οι φυλακές δεν είχαν άλλα κελιά για να υποδεχτούν τόσους καταχρεωμένους, ούτε και τουαλέτες και αφόδευαν οι κρατούμενοι στους διαδρόμους και κοιμόταν όπου βρουν από έλλειψη κρεβατιών.
Η κόλαση του Δάντη σ΄όλη τη μεγαλοπρέπειά της και οι περιγραφές και οι σκηνές από το βιβλίο του Ντοστογιέφσκι :”Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων” που ξεσκέπαζαν τις τσαρικές φυλακές και αποτελούσαν ένα δριμύ κατηγορώ κατά της δουλοπαροικίας, φωτογραφίζουν με το καλύτερο τρόπο ότι συνέβαινε στα ξερονήσια του Αιγαίου και στις ειδικές πτέρυγες των φυλακών της μεταξικής Ελλάδας.
Παρ΄όλα αυτά το ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ «Πανελλήνιον» δε πτοείται από της διατάξεις του δικτατορικού καθεστώτος και καλεί τους θαμώνες του και το φιλόμουσο κοινό των Τρικάλων να τιμήσει με την παρουσία του τη γνωστή ανά το πανελλήνιο ντιζέζ Λόλα Λεούση σε νέες και υπέροχες μουσικές απολαύσεις.
“ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ”
ΦΩΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ)Τεράστιος καμβάς (3,54×7,82μ.) περιγράφει την απανθρωπιά και τη βιαιότητα των Ναζί. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα στη χώρα των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά.